24 valandos kartu tarp keturių sienų

Šiandien galime perskaityti begalę knygų, straipsnių apie lyderystę ir komandinį darbą. Deja, dažnai jų nemokame pritaikyti. Teisingai yra pasakyta: žinios, kurios pateikiamos ne ant lėkštutės, bet reikalauja paieškų, atmintyje išlieka ilgiau. Tačiau ar gali 15 nekontroliuojamų paauglių užsidariusių vienoje patalpoje produktyviai dirbti?
Projekto „Artimi kaimynai“, kurį finansavo Lietuvos-Lenkijos mainų fondas“, metu jaunimas iš Alytaus ir Suvalkų miestų sudalyvavo 24 valandų stovykloje „Be rėmų“, kur dirbo tarptautinėse komandose. Stovyklos metu jaunimas turėjo užduotį – pateikti pasiūlymus, kaip jie norėtų pakeisti Alytaus Rotušės aikštę ir „Jaunimo skverelį“.
Trumpai apie stovyklą pasakoja viena iš projekto organizatorių Giedrė Praškevičiūtė, VšĮ „Verslo angelas“ atstovė:
• Kokios buvo stovyklos sąlygos?
Sąlygos labai paprastos: projekto dalyviai 24 val. turėjo gyventi ir dirbti kartu vienoje patalpoje niekur neišeidami. Pateikėme tik užduotį, priemones jie turėjo susikurti patys.
• Kodėl pasirinkote pakeisti būtent Jaunimo skverą ir Rotušės aikštę?
Apie jaunimo skverą pastaruoju metu vyksta nemažai diskusijų ir jis tikrai nėra ta vieta, kuri šiuo metu traukia žmones. Rotušės aikštę pasirinko patys projekto dalyviai, įvardindami ją kaip labai niūrią, nemodernią ir keistiną.
• Koks buvo stovyklos tikslas?
Visų pirma mūsų tikslas, kuriant šią 24 valandų stovyklą buvo pažinti kaimyninę kultūrą ir išsiaiškinti, kaip žmogaus bendravimą veikia turimi stereotipai apie kaimynus. Norėjome išsiaiškinti, dalyviams jie virs tiesa ar bus paneigti. Žinoma, svarbus tikslas buvo ir komandinių įgūdžių tobulinimas, tolerancija. Juk kiekvienam reikia dirbti dar su 14 žmonių, priimti kiekvieno nuomonę, argumentuotai išreikšti savąją, būti išgirstam ir išgirsti. Mes stengėmės ugdyti paauglių kūrybiškumą jiems duodami visuomenei aktualią problemą išspręsti savaip.
• Ar jaunimas yra pajėgus pakeisti Alytų, kaip minėjo Rotušės aikštės kūrėjų komanda, miestą skirtą žmonėms virš 40–ies metų?
Projekto dalyviai, mano manymu, padarė tikrai įspūdingą darbą ir pateikė labai įdomių idėjų, kaip pagyvinti miestą. Jų darbai yra brandūs, o svarbiausia jie parodė, kokiame mieste norėtų gyventi patys. Jaunimas sugebėjo nugalėti įvairias kliūtis susijusias su kalbos barjeru, kultūriniais skirtumais, asmeninėmis nuostatomis, fizinius nepatogumus. Tai jau žingsnis į permainas.
• Ar norėtumėte, kad Jaunimo skverelis ir Rotušės a. atrodytų taip, kaip juos sukūrė jaunimas?
Man būtų smagu matyti įgyvendintas bent kelias jaunimo sukurtas idėjas.
• Kaip vertinate šią 24val. stovyklą, kodėl pasirinkote būtent šį metodą?
Vertinu šią stovyklą puikiai. Šis metodas ir dar tokia jo interpretacija Lietuvoje dar nebuvo pritaikytas ir jokių atsiliepimų apie jį neturėjome, todėl iš pradžių šiek tiek abejojome jo veiksmingumu. Tačiau rezultatai ir projekto dalyvių atsiliepimai tik patvirtino, kad stovykla buvo naudinga.

Darius Verseckas