Ar jau žinom kelią?

Į šį miestą grįžtu retai, todėl kaskart, pravažiavęs žiedą į pirmą Alytų, pradedu žvalgytis, kas pasikeitė. Pastaraisiais metais pokyčių rasdavau beveik kaskart: nutiestas naujas kelias, pakeistas Rotušės aikštės grindinys ar pastatytas naujas suoliukas. Bet kažko čia vis tiek trūksta, kad norėčiau grįžti dažniau ar po studijų pradėti gyventi gimtajame mieste.

Kasmet apie tai kalbamės žygio „Mes žinom kelią“ metu. Kai kurie ten Alytaus viziją iš naujo apmąsto jau kelerius metus. Taip vis ieškome ir ieškome, kokiu keliu turėtų eiti šis miestas, kad dabartiniam jaunimui su juo ir atrodytų, ir iš tikrųjų būtų pakeliui. Ar per dešimtmetį trunkančias paieškas pavyko nubraižyti planą, kurį tereikia perduoti miesto valdžiai? Apjungus šimtus išakytų idėjų, galbūt ir pavyktų, tik būtų liūdna klausyti, kokios kliūtis trukdytų jas paversti materija. Apskritai, svarbiau yra tai, kad leidžiame jauniems žmonėms pasijusti svarbiems miestui ir pafantazuoti, koks jis turėtų būti, kad liautumėmės galvoti, kada pagaliau ištrūksim į didmiesčius, kuriuose studijuojame arba ketiname tai daryti. Žygis tapo savotišku sėklų sodinimu: šimtui dalyvių pasodini mintyse po mažą baltąją rožę ir lauki, kas išaugs. Tai ilgas procesas, todėl nepopuliarus. Tačiau gali atnešti naują politikų, verslininkų ir gabių darbuotojų kartą, kuri norės veikti Alytuje, nes turės savo Alytaus viziją, kurią sieks įgyvendinti.

Šios naujos kartos, trokštamos kaip ir nedarbo mažėjimo, laukia kiekvienas. Todėl žygio iniciatorių pasirinktą jos auginimo metodą nuolat skatina ne tik miesto verslininkai, bet ir savivaldybė. Kai kuriuos Alytuj ypatingai reikšmingus miestelėnus ten sutiksi kasmet. Kad ir kas taptų miesto meru, žiūrėk, rasi jį vakarinėj diskusijoj jaunų žmonių rate, kaip ir Alytų atstovaujančius parlamentarus ar jo verslininkus. Auginkim šią kartą kaip tik galim: kalbėkim su ja ir diskutuokim, remkim finansiškai ir tuo, ką turim.
Šiais metais baltąsias rožes dzūkuose sodinsime rugpjūčio 14 – 17 dienomis. Ateikit – vėl statysim Alytų.
Daugiau informacijos mzk.versloangelas.lt

Darius Verseckas