Jaunų idėjų diena

Vasario 24 d. Lietuvos Respublikos vyriausybėje vyko konferencija „Jaunų idėjų diena“ kurioje dalyvavo apie 70 Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS), Lietuvos mokinių parlamento (LMP) atstovų iš įvairių miestų ir rajonų mokyklų. Taip pat dalyvavo Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis bei įvairių sričių politikos konsultantai. Konferencija skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui paminėti. Šios datos proga buvo pasirašytas bendradarbiavimo komunikatas tarp vyriausybės ir mokinių.

Kalbinamas konferencijos dalyvis, LMP Alytaus regioninio skyriaus pirmininkas Darius Verseckas.

1.Koks šios konferencijos tikslas?
Kadangi „Jaunų idėjų dienos“ konferencija skirta paminėti rinkimų į Atkuriamąjį Seimą 20 – ies metų sukaktį, organizatorių ir dalyvių tikslas buvo užmegzti glaudesnius santykius tarp dviejų didžiausių mokinius atstovaujančių organizacijų ir Lietuvos vyriausybės. Tai buvo dar vienas žingsnis mokiniams aktualių klausimų sprendimui.

2. Kokias problemas analizavote ir kaip jas pasirinkote? Beje, kuriai grupei priklausėte?
Organizatoriai leido jaunimui pačiam identifikuoti tris, jų manymu, itin svarbias problemas. Tai iš ties nebuvo lengva, nes šiuo metu Lietuvą slegia anaiptol ne trys didelės problemos. Tiesa, viena tema mums buvo paskirta: Lietuva 1990, dabar ir 2030 metais – šia tema simboliškai buvo užbaigiamas mūsų politikavimas vyriausybėje. Man teko priklausyti vienai stipriausių darbo grupių nagrinėjusiai protų nutekėjimo problemą, kuri dabar yra labai svarbi. Mums talkino penki ekspertai: Ieva Dovydenko (Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga), vyriausybės tarnautojai Jonas Survila ir Saulius Gaigalas, Albertas Žalys (Švietimo ir mokslo ministerija), Arūnas Keraminas (Ūkio ministerija). Šie skirtingas nuomones ir patirtį turintys žmonės padėjo mums į protų nutekėjimo problemą pažvelgti iš gan įvairių pusių.

3. Kokios buvo įsimintiniausios renginio akimirkos?
Visos septynios renginio valandos buvo tikrai įsimintinos, nes turbūt dirbome ne ką mažiau nei tikrieji vyriausybės darbuotojai. Žinoma, turbūt labiausiai patiko apibendrinamasis posėdis skirtas mūsų darbų patvirtinimui, nes jo metu mums uždavinėjo klausimus ir kritikavo mūsų darbus Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius ir dalis ministrų kabineto.

4. Kokia konferencijos nauda dalyviams?
Visų pirma, mums buvo didelė nauda, nes gilindamiesi į pasirinktas problemas su jomis puikiai susipažinome ir suradome realiai įgyvendinamų jų sprendimo būdų. Puiku, kad turėjome galimybę susidaryti stiprią ir argumentuotą nuomonę nagrinėtais klausimais. Be to, tai užkrečia entuziazmu veikti aktyviau savo srityse. Taip pat negalima nepaminėti bendradarbiavimo trišalio komunikato tarp Lietuvos vyriausybės, Lietuvos mokinių parlamento (LMP) ir Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS). Taigi diena tikrai niekam nenuėjo veltui.

5. Kokią įtaką mokiniams turės Komunikato pasirašymas?
Aš tikiu, kad šio dokumento pasirašymas ateityje turės didelę įtaką. Ypatingai bendraujant su vyriausybe, nes mokiniai dažnai jaučiasi neišklausyti. Taigi tikimės, jog dabar LMP ir LMS išsakomas mokinių balsas bus dar stipresnis. Tereikia mums neleisti vyriausybei atsikvėpti, nes tokie komunikatai, nepradėjus veikti iš karto, greit būna tarsi nustumiami į šalį. Mes jau galvojame, kokiais darbais šiuo dokumentu galime gauti didžiausią naudą mokiniams.

Vytautas Urbonas