Alytaus miesto vizija jaunimo akimis

Spalio 10 d. buvo išskirtinė diena Alytuje. Tądien įvyko „Dainų slėnio iniciatyvinės komandos“ jaunimo organizuojamas žygis aplink Alytų. Pagrindinis šio žygio tikslas buvo sukurti patrauklesnio Alytaus viziją, atgaivinant Dainų slėnį ir senąjį bei naująjį Dailidės ežerėlius.

Susirinkus „Verslo angelo“ patalpose, jaunimas buvo suskirstytas į 3 grupeles. Nors ir kiekviena grupelė pasiekti Dainų slėnį turėjo skirtingu maršrutu, tačiau su tokiais pačiais išbandymais. Kiekvienai komandai buvo paruoštos 4 užduotys. Pirmoji buvo ketureilių apie Dainų slėnį ir Alytų kūrimas. Antroji užduotis buvo tam tikros maršruto stotelės vizijos kūrimas (pvz., senojo Dailidės ežerėlio). 3 užduotis grupelėms buvo šakų ir pagaliukų rinkimas per tam tikrą laiką. Po 5 minučių darbo, kiekviena grupelė turėjo išmatuoti bendrą pagaliukų ilgį. 4 užduotis žygio dalyvių laukė paskutiniojoje stotelėje – Dainų slėnyje. Tai buvo Dainų slėnio vizijos kūrimas. Savo nematarialią viziją reikėjo paversti materialia ir „palikti“ ją Dainų slėnyje. Komandos pasitelkė ne vien žaliavas iš miško, bet ir pačius save, kaip Žemės vaikus. Visas darbo procesas buvo fotografuojamas ir, grįžus į „Verslo angelo“ patalpas, pristatytas kitoms žygyje dalyvavusioms komandoms.

Nors ir vienas iš tikslų buvo gerai praleisti laiką, tačiau dar svarbesnis tikslas buvo sukurti kitokio Alytaus viziją atgaivinant senąsias Alytaus miesto vietas. Visos grupelės pateikė nemažai idėjų, kaip tai padaryti. Pirmosios grupelės idėja buvo tokia, kad prie Dailidės ežerėlio būtų galima eksponuoti Alytaus dailės mokyklos mokinių darbus – skulptūras, kurios pagyvintų kraštovaizdį ir pritrauktų daug žmonių į šią vietą. Taip pat buvo siūlyta ten įkurti karuselių parką ne vien vaikams, o ir visiems alytiškiams, kadangi šiuo metu Alytuje nėra karuselių ir supynių vyresniems negu 12 metų vaikams. Antroji grupė, apsilankiusi prie „senojo“ dailidės ežerėlio nusprendė, kad ir ši vieta negali būti pamiršta. Kad tai neatsitiktų, šios grupės jaunimas sugalvojo, kad ten galima įrengti pažintinius takelius aplink visą ežerėlį. Pažintiniame takelyje būtų stotelės su vietos aprašymais, atsiradimo istorija ir kt. Taip pat antroji grupė sugalvojo idėją Dainų slėniui: kai tik lauke temperatūra atšals iki ledo susidarymo temperatūros, Dainų slėnio aikštelė bus užpilta vandeniu ir žmonės ten galės čiuožinėti su pačiūžomis. Visa tai bus ne tik nemokama, bet ir teiks daug džiaugsmo Alytaus žmonėms. Ši grupė pateikė dar vieną idėją: ant Dainų slėnio pylimo esančio paminklo pritaisyti švilpuką, kuris kiekvienąkart papūtus vėjui, švilptų ir praneštų, kad tai „dainuoja“ Dainų slėnis. Nuo kitų dviejų grupių nenusileido ir paskutinioji. Ši komanda pasiūlė prie „naujojo“ Dailidės ežerėlio įrengti tinklinio aikšteles, kurios sulauktų daug lankytojų dėl strategiškai patogios vietos. Taip pat ši grupelės nepamiršo ir Dainų slėnio: jame pasiūlė rengti koncertus, estafečių varžybas ir kitus renginius visiems Alytaus žmonėms.

Komandoms pristačius visus tos dienos darbus, turėjo būti išrinkta laimėjusioji grupelė. Po ilgų debatų, komisija nusprendė, kad visos komandos yra vienodai vertos saldžiojo prizo, taigi, jis buvo pasidalintas.

Spalio 10-osios d. žygis buvo tik pradžia patrauklesnio Alytaus kūrimo link. Tikimasi, kad Alytaus jaunimas įrodys, kad gimtasis jų miestas yra svarbus ir mylimas, o senosios Alytaus vietos yra neatsiejamos nuo dabartinės miesto vizijos.

Gabija Pranskevičiūtė