Artimi kaimynai

Statistika rodo, jog paaugliai diena iš dienos tampa vis pasyvesne visuomenės dalimi, kuri kuo toliau tuo mažiau įsitraukia į vadinamąją jaunimo politiką, kurią patys ir kuria. Nuo pat šios sąvokos vartojimo Lietuvoje pradžios jaunimo politikai skiriama vis daugiau pinigų, tačiau jaunuolių aktyvumas vis smunka. Tuoj išnyks visuomeniškas jaunimas?
Viena aktyviausių jaunimo organizacijų Alytuje „Verslo angelas“ drąsiai sako: „NE, mes esame aktyvūs ir norime veikti!“. Jaunieji „angeliukai“ tai bando įrodyti ne žodžiais, o darbais. Ir jiems išties neblogai sekasi!
Jau pirmosiomis vasaros dienomis šios organizacijos jaunimas įgyvendino projektą „Artimi kaimynai“. Projekto pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai: jis buvo vykdomas su kaimynais lenkais iš Suvalkų miesto jaunimo organizacijos „No Borders“. Organizatoriai siekė skatinti tarpkultūrinį dialogą, jaunimo bendradarbiavimą, pagrįsti arba paneigti stereotipus apie kaimyninę šalį, gerinti komandinio darbo įgūdžius. Dalyviai tobulinosi dalyvaudami įvairiuose praktiniuose užsiėmimuose, kurie darbą pavertė įdomesniu.
Mokymosi pradžia ir pirmasis uždavinys dalyviams – susipažinimas. Nuo pat pirmųjų minučių kartu, visiems reikėjo bendrauti anglų kalba, tad pažinti vieniems kitus laiko buvo skirta daugiau nei paprastai. Pabendravę ir susidraugavę projekto dalyviai galėjo lengvai reikšti savo mintis ir nebijojo išsakyti savo nuomonę. Pirmajai dienai einant į pabaigą, prasidėjo kultūrinis vakaras, kuriame abi šalys pristatė savo šalies tautinius šokius, dainas, patiekalus.
Kitądien visi projekto dalyviai išvyko į Alytų nešini fotoaparatais. Jų užduotis buvo nufotografuoti tai, kas jiems Alytuje gražu, o kas rėžia akį. Nors lenkams orientuotis Alytuje buvo sunkiau nei lietuviams, visi dalyviai į savo gyvenamąją vietą grįžo laimingi. Pasidalinę įspūdžiais apie Alytų, po ilgų diskusijų, kurioms vietoms permainos yra reikalingiausios, jaunieji aktyvistai išgirdę patalpų šeimininko žodžius: „Pirtis jau paruošta“ baigė dienos darbus ir pradėjo ilsėtis.
Trečioji projekto diena prasidėjo darbingomis nuotaikomis – paaugliai žinojo, ji bus sunkiausia. Prasidėjusios 24 valandų stovyklos dalyviai buvo suskirstyti į dvi komandas: žaliųjų ir raudonųjų . Žaliųjų komanda turėjo sukurti naują patrauklią Rotušės aikštės viziją, raudonieji – Jaunimo skvero. Komandos ieškojo sprendimų, kaip šios dvi svarbios Alytaus miesto vietos teiktų didesnę naudą miestelėnams. Organizatoriai džiaugiasi, nes 24 valandų stovykla buvo produktyvi, o dalyviai kurdami, įgavo naujų įgūdžių.
Paskutinė diena liūdna, kadangi žmonės, kurie gyveno kartu ir jau buvo susidraugavę, turėjo išsiskirti. Tačiau ir džiaugsminga, nes visi projekto dalyviai įgijo naudingos patirties ir galėjo grįžti į savo namus.
„Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo“ finansuojamas projektas „Artimi kaimynai“ buvo išties sėkmingas. Šiuo metu „Verslo angelas“ kuria naujus projektus, kurie galėtų suteikti tokią didelę naudą jaunimui, kokią suteikė projektas „Artimi kaimynai“.

Jaunimo organizacijos „Verslo angelas“ narė Gabija Pranskevičiūtė
ir projekto dalyvis Darius Verseckas