Jau įvyko pirmasis tarptautinis projekto „Inovacijų ratas“ seminaras

2005 metų rugsėjo 13 – 15 dienomis projektas „Inovacijų ratas“ sukvietė trylikos Baltijos jūros regiono savivaldybių atstovus į Cėsių miestelį Lavijoje. Cėsiuose vyko pirmasis Inovacijų akademijos seminaras „Inovacijos, konkurencingumas ir erdvinis planavimas“. Siekiant skatinti bendruomenės inovacijas ir tvarios plėtros procesus mažuose ir vidutinio dydžio Baltijos jūros regiono šalių miestuose ir sustiprinti vietinių bendruomenių naujovių strategijų kompetencijas ir Europos Sąjungos politiką į pagalbą buvo pasitelkta speciali mokymo programa ir tarptautiniai ekspertai: Cliff Hague ir Christabel Myers iš Didžiosios Britanijos.
Seminaro metu buvo siekiama išsiaiškinti, kodėl Europos Sąjungoje ir Baltijos jūros regiono šalyse reikalinga įgyvendinti novatoriškas idėjas, kuo svarbus policentrizmas periferinių regionų teritoriniame planavime. Seminare dalyviai išmoko pasinaudodami tam tikrais metodais kūrybingai spręsti susidariusias problemas. Visos teorinės žinos buvo pagrįstos praktiniais pavyzdžiais: buvo pristatytas vienas VšĮ „Verslo angelo“ netradicinis projektas, IC koordinatorius Murmanske papasakojo apie sėkmingai besivystancią kompaniją „De l‘arte“, projekto „Inovacijų ratas“ vadovo asistentė išdėstė kaip Cėsio miestelis najoviškai sprendžia su turizmu susijusias problemas. Aplankę nykstančias vietoves dalyviai galėjo patys įsitikinti sužinotų metodų veiksmingumu.
Šiame seminare dalyvavo „Idėjų generatoriai“ – „Inovacijų rato“ vietinė darbo grupė iš Alytaus. Tai skirtingų sričių specialistai, kurie turi bendrą tikslą – sukurti Alytaus ateitį. Jie yra atsakingi už vietinių projektų iniciavimą, darbo grupių atskiroms idėjoms sudarymą. Grupė gali padėti pildyti paraiškas, organizuoti vietinius ar tarptautinius seminarus, dalintis savo patirtimi ir patarimais, būti įvairių sričių ekspertais. „Idėjų generatoriai“ – unikali regioninė strategija, būdas apjungti visuomeninę dvasią, žinias, patirtį ir energiją vienam kilniam tikslui.
Vietinė darbo grupė renkasi kiekvieną savaitę. Jie intensyviai gvildena regionines problemas ir siekia surasti originalius jų sprendimo būdus. Jau greitu laiku, bus sudarytos mažesnės darbo grupelės, kurios sieks paruošti tam tikrų idėjų realius įgyvendinimo planus ir pristatyti jas miesto tarybai bei miesto ir rajono bendruomenei.
Daugiau informacijos apie projektą galite rasti interneto tinklalapyje www.innovationcircle.net.

Giedrė Praškevičiūtė
VšĮ „Verslo angelas“ direktoriaus pavaduotoja