Jaunimo organizacijų kontaktų mugė: išjudins ir nepaleis?

Europos jaunimo savaitės renginys – forumas „Veiklus jaunimas“ birželio 8 –ąją į Litexpo parodų rūmus sukvietė jaunimo organizacijas iš visų Lietuvos kampelių, tarp jų – ir „Verslo angelą“ iš Alytaus.

Reikėtų pradėti nuo Europos Sąjungos programos „Veiklus jaunimas“ 2007 – 2013 m trumpo aprašymo, kad vis dėlto žinotumėm, apie ką kalbam. Taigi ši jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros (JTBA) koordinuojama programa eina ankstenių Bendrijos programų jaunimui keliu, tik šįkart tvirčiau: 54 programos šalys dalyvės, konkretūs tikslai, veiklos gairės, jaunimo iniciatyvų skatinimas, t.y. projektų paraiškų teikimo galimybė, ir, be abejo, pakankamai didelis biudžetas (nors ir septyniems metams) – 885 milijonai eurų.

Programa skatina bendradarbiavimą jaunimo politikos srityje ir remia bendrą Europos šalių jaunimo veiklą, pagrįstą neformalaus mokymosi ir ugdymo principu. Ypatingas dėmesys skiriamas jaunų žmonių, turinčių mažiau galimybių nei jų bendraamžiai, dalyvavimui ir iniciatyvoms. Vadinasi, belieka pasukti galvas ir pradėti veikti..

O dabar apie pačią parodą… Tik užsiregistravus ir gavus identifikacines korteles, buvom pakviesti į lauką formuoti „gyvą logotipą“ – idėja graži, be abejo, gaila tik, kad visas 40 minučių kankinomės kaitriojoj priešpiečio saulėj.

Vėliau, forumo metu vyko ir pristatymai, ir pasisakymai, ir projektų apžvalgos, ir pati paroda, todėl buvo pakankamai sunku visur suspėti ir sugaudyti visą informaciją, o be to, niekas, kaip esame įpratę, nuolat neskelbė programos.

Taigi pagal oficialiąją programą kontaktų mugei buvo skirta tik 40 minučių, tačiau „Verslo angelas“ suspėjo ir su būsimaisiais partneriais pabendraut, ir pristatyt įstaigą, ir pasidairyt po kitas organizacijas. Belieka palaikyti kontaktus, bendrauti ir bendradarbiauti – juk tai labai svarbu šiandieniniame sumažėjusiame pasaulyje!

Po pietų, pasibaigus trumpajai parodai, prasidėjo darbas grupėse. Mane nuoširdžiai nustebino grupių gausa ir įvairovė: nuo rizikų projektuose įveikimo, socialinių problemų įžvalgos, bendradarbiavimo kūrimo komandų iki šokių, teatro, dainavimo, geografijos pamokėlių, laipiojimo sienomis darbo grupių. Praradus viltį, kad galiu pakliūti pas Hokšilą į geografijos pamokėlę ir dar vieną labai „užkabinusią“ grupę, beviltiškai užsirašiau į kopinėjimą sienomis, nors buvau su suknele! Galiausiai vis tiek nuslinkau pasiklausyti geografijos pamokėlės… Pasibaigus darbui grupėse „angeliukai“ išvažiavo namo, o visą forumą dar vainikavo rezultatų aptarimas ir koncertas visiems šventės dalyviams.

Ir pabaigai, belieka tikėtis, kad po ateinančių septynerių metų ne tik tų 53 šalių jaunimas galės džiaugtis savo įgyvendintais projektais, bet ir Lietuva neliks abejinga jau dabar jaunimui suteikiamomis galimybėmis.

Aida