“...kad būtų lengva rasti kelią atgal”

Žygis– jau ketvirtas

Rugpjūčio 15-18 dienomis VšĮ “verslo angelas” jau ketvirtą kartą organizuoja žygį-abiturientų palydėtuves “Mes žinom kelią 2007”. Tęsiamas gražus sumanymas, kurio pagrindinis tikslas – patraukliai skatinti mūsų regiono jaunimą, baigusį studijas didžiuosiuose Lietuvos miestuose, sugrįžti į gimtinę, čia pritaikyti įgytas žinias, įgyvendinti geras idėjas, stengtis, kad gimtas kraštas klestėtų. Šią misiją iliustruoja ir projekto ūkis” Parodyti kelią pirmyn, kad būtų lengva rasti kelią atgal”..
Žygis Nemunu – tai simbolinės abiturientų palydėtuvės, kurio metu parodomas visuomenės dėmesys bei vertinimas jauno žmogaus potencialui. Žygio metu Alytaus apskrities abiturientams ir verslininkams atskleidžiami Dzūkijos regiono kultūriniai bei etniniais ypatumai, siekiant išugdyti patriotizmo jausmą savo kraštui bei kelti visuomeninį sąmoningumą. Taip pat tai – puiki proga jaunimui drauge su verslininkais apsvarsyti naujas verlo plėtros galimybes ir sritis Dzūkijos regione.
Šiemet Nemuno plauks 20 plaustų, į žygį leisis 200 dalyvių iš visos Dzūkijos – abiturientai, “Verslo angelo” jaunimo grupė, valdžios atstovai, verslininkai. Ypač malonu, kad šiais metais žygio organizatorių pagalbininkais ir dalyviais tapo jau keleri metai didmiesčiuose studijuojantys mūsų krašto jaunuoliai – antrakursiai, trečiakursiai. Kad žygiui būtų rūpestingai, atsakingai pasiruošta, stengėsi 20 jaunimo atstovų organizacvinė grupė. “Verslo angelo” partneriai šiame projkete – Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos Alytaus komiteto jaunimiečiai, Varėnos rajono savivaldybė, Alytaus apskrities Antano Juozapavičiaus šaulių rinktinė, Lietuvos skautijos padalinus-tuntas “Pilėnai”.

Stovyklavietės – kiekviename Dzūkijos rajone

Rugpjūčio 15-osios rytą žygio dalyviai išplauks Nemunu iš Druskininkų. Be tarpinės stotelės Liškiavoje, žygeiviai išsilaipins prie Merkinės, Dubaklonių kaime (Varėnos raj.), Kirkštonyse (Lazdijų raj.), Nemunaityje. Rugpjūčio 18 dienos popietę žygis finišuos prie Alytaus piliakalnio. Iš kiekvienos stotelės žygio dalyvius išlydės atitinkamos savivaldybės atstovai.
Vakar Dailiųjų amatų mokyklos salėje susirinkusiems žygio dalyviams “Verslo angelo” direktorius Vaclovas Goštautas bei projekto koordinatorius Jonas Kuklys pristatė ir žygio “Mes žinome kelią 2007” naujoves. Viena iš jų – ta, kad įdomia veikla jaunimas bus užimtas ne tik stovyklavietėse, bet ir pačiuose plaustuose – juose vyks įvairūs žaidimai, konkursai. Be to, šiemet kiekvieno plausto komanda turės savo biudžetą – po 1000 litų, kuriuo disponuos pagal savo poreikius. Už turimus pinigus bus galima pirkti teisingus atsakymus į kitų komandų parengtus klausimus, nusisamdyti ekspertus, galiausiai, jeigu žygeiviai gers daug skyčių, – ir neplaninius prisišvartavimus pakrantėje subtiliams gamtiniams reikalams tvarkyti. Jeigu vienos komandos nariai panorės plaukti kitu plaustu, tokią galimybę taip pat teks išsipirkti. O štai pareigybių nebus galima keisti, tad pareigas komandų nariai pasiskirstė pagal savo pomėgius ir polinkius.

Jaunimas grįžtų ne dėl smagaus žygio, o dėl šaunių idėjų

Stovyklavietėse kas vakarą prie laužo vyks vakarinės jaunimo diskusijos temomis “Įvaizdis – Dzūkija”, “Problemos Dzūkijoje”, “Galimybės Dzūkijoje” . Vyriausiasis žygio plaustais “kapitonas” V.Goštautas žygio dalyviams priminė, jog visa veikla turi būti organizuojama taip įdomiai, turiningai, išradingai, kad studijas baigę, specialybę įgiję apskrities jaunuoliai tikrai norėtų sugrįžti gyventi ir dirbti ten, kur jų šaknys. “Jaunimas negrįš vien dėl to, kad praplaukėme Nemunu. Jie grįžtų dėl naujų idėjų, kurių turime prigalvoti”, – emocingai kalbėjo ponas Vaclovas.
Aptarę einamuosius reikalus, verslo “angeliukai” šauniai užtraukė projekto “Mes žinome kelią” himną “Iškeliaujam į pasaulį”, V.Goštautui akomponuojant akordeonu. Jaunuolių veidai švietė smagiu nusiteikimu, artėjančio žygio nuotaikomis. Linkime jiems gero oro ir laukiame sugrįžtant – ne tik rugpjūčio 18-ąją prie Alytaus piliakalnio, bet ir po kelerių metų – kad gražintų, puoselėtų savo gimtą kraštą, galingai įsilietų į visas jo gyvenimo sritis.

Aušra Žvinakevičiūtė