Kiek dar „Verslo angelų“ reikėtų Lietuvai?

Šiemet, kaip ir pastaruosius trejus metus iš eilės, rugpjūčio 15 dieną Dzūkijos abiturientai, studentai, verslininkai ir politikai susitinka Druskininkuose prie į Nemuną įtekančio Ratnyčėlės upelio, kur kiekvienais metais skelbiamas projekto „Mes žinom kelią“ startas. Tikslas – parodyti abiturientams, kodėl verta po studijų grįžti atgal į savo gimtąjį kraštą.

Alytus – buvęs jauniausias miestas Lietuvoje dabar masiškai praranda jaunus žmones. Juokaujama, kad mieste vyrauja du emigracijos srautai: į Londoną ir į didžiuosius Lietuvos miestus. Pagal statistinius duomenis tik labai mažytė dalis jaunuolių grįžta gyventi ir dirbti atgal į Dzūkiją. Tokia situacija stabdo regiono plėtrą – ne tik žmonių skaičiumi, bet ir ekonominiu, kultūriniu lygiu. Siekiant pakeisti šią situaciją, prie visų patriotiškų organizacijos VšĮ „Verslo angelas“ veiklų buvo sugalvota dar viena idėja – keturių dienų abiturientų palydėtuvės Nemunu nuo Druskininkų iki Alytaus piliakalnio. Projekto organizatorius savo ataskaitose mini, kad dar 2004 metais verslininkų inicijuotas žygis susilaukė didelio visuomenės palaikymo, todėl šis projektas tapo tradicija ir rugpjūtį įvyks jau ketvirtasis žygis.

„Kiekvienais metais žygį organizuoja jaunieji organizacijos nariai „angeliukai“, kurie mokosi dirbti komandoje, įgauna patirties, bendrauja su verslininkais ir prie organizacinių dalykų prisiliečia praktiškai. Tuo pasiekiamas ir vienas iš organizacijos tikslų – jaunimas turi mokytis iš savų klaidų ir matyti, kaip viskas organizuojama“ – pabrėžia „Verslo angelo“ direktorius Vaclovas Goštautas. Šiemet, kaip ir praeitais metais kviečiamos dalyvauti Alytaus rajono, Lazdijų, Varėnos, Druskininkų savivaldybės ir jaunimo organizacijos. „Stengiamės apjungti visą Dzūkiją, kad suvienytumėm jaunus žmones, skatintumėm bendradarbiavimą, bent šiek tiek parodytumėm verslo pasaulį, palengvintumėm įsidarbinimo galimybes regione“ – vardina užsibrėžtus tikslus jaunieji organizatoriai.

„Verslo angelo“ narys Jonas Kulys sako, kad šių metų projektas, įvyksiantis rugpjūčio 15 – 18 dienomis, turės nemažai reformų: kiekviena diena turės temą, susijusią su verslumu, bus organizuojami simuliaciniai mokymai ir seminarai plaustuose. Yra žinoma, kad neformali aplinka daug produktyvesnė, o patirtis ir patarimai yra pakankamai svarbūs elementai, todėl tikimasi, kad verslininkai noriai prisijungs ir palaikys šią idėją. Belieka tikėtis, kad visuomenė neliks abejinga jaunųjų organizacijos narių entuziazmui ir iniciatyvoms.

Aida Kimantaitė