Pirmoji projekto „Trans In Form“ konferencija Trakuose

Vasario 17 – 19 dienomis Trakuose vyko projekto „Trans in Form“ (toliau – TiF) pirmoji konferencija. Jos metu buvo paskelbta oficiali projekto pradžia. Konferencijoje dalyvavo visi projekto dalyviai: Lietuva, Latvija, Švedija, Norvegija, Lenkija ir Vokietija. Taip pat buvo sulaukta svečių iš Rusijos ir Baltarusijos bei ekspertų iš Italijos ir Jungtinės Karalystės.

Šis projektas yra skirtas miestų plėtros strategijoms ir investicijų Baltijos regiono šalyse galimybėms kurti. Projektu siekiama sukurti patrauklius ir konkurencingus miestus, kuriuose būtų gera gyventi įvairaus amžiaus ir skirtingų poreikių žmonėms. Vienas iš konferencijoje dalyvavusių ekspertų Cliff Hague iš Jungtinės Karalystės teigia, kad:
• Miestų patrauklumas padeda augti regiono ekonomikai;
• Geras įvaizdis ir savitumas daro vietovę patrauklesnę;
• Visuomenės sumanymai gali padaryti regioną patrauklesnį;
• Aiškios ateities vizijos turėjimas ir vadovavimas yra svarbus patrauklioms vietoms kurti.
Šie keturi punktai buvo plačiai išnagrinėti susitikimo metu ir tapo pagrindinėmis projekto idėjomis.

TiF yra sudarytas iš trijų pagrindinių dalių. Pirmoji yra miestų plėtros scenarijų kūrimas. Apie sėkmingą miestų planavimą ir naujajį urbanizmą konferencijoje kalbėjo architektas Michael Fuller-Gee iš Norvegijos. Ekspertas dalinosi savo patirtimi, kadangi jis ženkliai prisidėjo prie sėkmingo Norvegijos miestelio Arendal kūrimo. Po įgyvendinto kompleksinio miesto plėtros plano vietovėje ženkliai į teigiamą pusę pasikeitė migracijos tendencijos. Miestų planuotojas M. Fuller-Gee pabrėžė, kad jaunimas dabar kaip niekada anksčiau turi galimybę rinktis kuriame pasaulio kampelyje jiems gyventi. Miestai turi atlaikyti konkurenciją, kad jaunoji karta pasiliktų gyventi savo gimtuosiuose miestuose. Vienintelis būdas tai padaryti – būti patrauklia vieta gyventi ir dirbti. Projekto metu, visi partneriai turės galimybę su profesionalia ekspertų komanda susikurti savo vietovės scenarijų, kuris rodys kelią sėkmės link.

Antroji projekto dalis yra investicijos ir techninė dokumentacija. Šioje dalyje visi partneriai turės galimybę pasirengti techninius dokumentus realioms investicijos savo vietovėje įdiegti. Pagrindinis tikslas yra suskurti naujas interaktyvias viešąsias vietas. Miesto aikštės, fontanai, parkai – vietos kuriose galima susitikti su draugais, ar tiesiog sėdėti tarp žmonių net ir būnant vienam. Vietos, kurių buvimas miestuose daro juos gyvus. Trys projekto partneriai investicijas įgyvendins iki galo, taip tapdami pavyzdžiu kaip galima keistis ir puošti miesto veidą. Finansuojami bus Suvalkai (Lenkija), Jelgava (Latvija) ir Tranemo miestas (Švedija).

Trečioji projekto dalis yra naujos miestų legendos ir istorijos. Ši sritis taip pat yra labai svarbi, nes regionui yra ypatingai svarbus savitumas ir įvaizdis. Maži miesteliai ir regionai bus mokomi, kaip galima prisistatyti save tarptautinėje erdvėje, kad būtum pastebėtas ir įdomus. Ši dalis apjungs visas projekto dalis, taip susiedama miesto plėtros strategiją, realias investicijas ir bendrą partnerio įvaizdį.

Kiekvienai projekto sričiai bus surengta po atskirą konferenciją, kurių tikslas mokyti projekto dalyvius, kaip kokybiškai įgyvendinti kiekvieną iš projekto dalių. Visos dalys bus dėstomos profesionalų turinčių tarptautinį pripažinimą ir ilgametę patirtį. Tuo pačiu visos veiklos bus neatsiejamos nuo kiekvienos iš vietovių savitumo ir poreikių. Apmokomosios konferencijos vyks Latvijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje.

Dar viena inovatyvi projekto dalis bus „Patrauklumo barometro“ įgyvendinimas. Visi partneriai bus „išmatuoti“ pagal tam tikrą kriterijų sistemą susijusią su miestų ptrauklumu įvairiose srityse. Tokį tyrimą atliks Telemarko tyrimų institutas Norvegijoje, kuris jau turi patirties tokį pat tyrimą atlikęs Norvegijoje valstybiniu lygiu. Miestai gaus oficialią informaciją, kuo jie yra išskirtiniai ir patraukliūs arba nepatrauklūs. Tokia informacija bus remiamasi kuriant istorijas ir investicijas, bei pristatant miestus svetur.

„Trans in Form“ projekto trukmė – 39 mėnesiai. Tai laikas, per kurį projekto dalyviai, Pabaltijo miestai, gali padaryti svarbią pradžią savo patrauklaus miesto ar regiono kūrimui. Tikimasi, kad šis projektas bus vykdomas sėkmingai ir Alytaus regionas bus viena iš tokių vietovių.

Gabija Pranskevičiūtė