PROJEKTO „INOVACIJŲ RATAS“ JAUNIMO STOVYKLA DRUSKININKUOSE

Alytaus miesto savivaldybės vykdomas BSR INTERREG IIIB programos projektas „Inovacijų ratas“ įgauna vis didesnį pagreitį. Vienas po kito įgyvendinami projekto uždaviniai. Projekto pagrindinės veiklos vykdomos per tris pagrindinius paketus: Inovacijų akademiją, Vietines ir tarptautines iniciatyvas ir Inovacijų forumą. Inovacijų akademijos tikslų įgyvendinimas prasidėjo nuo Inovacijų vasaros stovyklos jaunimui, kuri vyko rugpjūčio 13-18 dienomis Druskininkuose. Stovyklą organizavo VšĮ „Baltijos inovacijų grupė“, funkcinis projekto „Inovacijų ratas“ partneris, kartu su Druskininkų švietimo centru ir Druskininkų rajono savivaldybe.

Stovykloje dalyvavo jaunuoliai iš Norvegijos Spydebergo, Ostfoldo, Notodeno savivaldybių ir Finmarko apskrities, Švedijos Tranemo ir Robertsforso savivaldybių, Lenkijos Suvalkų savivaldybės, Lenkijos Cėsių Rjono savivaldybės, Estijos Turi savivaldybės ir iš Lietuvos Alytaus ir Druskininkų savivaldybių. Alytų atstovavo 14 jaunųjų VšĮ „Verslo angelo narių“ ir vadovė Giedrė Praškevičiūtė, „Verslo angelo“ darbuotoja. Viso stovyklos dalyvių buvo apie 100 žmonių. Jaunimas galėjo pasirinkti dirbti 4 grupėse: Verslo įkūrimas, Turizmo plėtros galimybės, Mano svajonių miestas, Informacija ir foto. Grupelių darbą koordinavo ekspertai iš Norvegijos ir Latvijos. Užsiėmimai vyko anglų kalba. Susitikimų metu buvo perteikiama teorinė medžiaga, kuri vėliau įtvirtinama praktine veikla. Savo veiklos rezultatus jaunimas pristatė paskutiniąją stovyklos dieną, kur dalyvavo Druskininkų rajono savivaldybės vice merė Kristina Miškinienė, specialistas jaunimui Aivaras Kadzijauskas, Druskininkų Švietimo centro direktorius Vytautas Gintutis, projekto „Inovacijų ratas“ valdymo grupė, projekto koordinatorė Druskininkuose Irina Smolej, jaunimo vadovai iš dalyvavusių šalių ir ekspertai.

Darbas grupėse

Turizmo plėtros galimybių grupelei vadovavo Anne-Grethe Bakke. Ji vadovauja Slidinėjimo nuotykių centrui Morgedalyje Telemarko savivaldybėje, taip pat yra marketingo vadybininkė Vest-Telemarko muziejuje, Norvegija. Pasak jos, daugelyje šalių turizmas yra labai svarbi verslo sritis, kuri sukuria daug galimybių ir darbo vietų jaunimui. Pirmųjų susitikimų metu dalyviai mokėsi pagrindinių turizmo veiklos, sveikatos priežiūros ir infrastruktūros principų bei apgyvendinimo marketingo ypatumų. Gautą informaciją turizmo grupelės nariai vėliau panaudojo parktiniuose užsiėmimuose. Tolesnių susitikimų metu grupelės dalyviai buvo padalinti į dvi mažesnes grupeles. Viena grupelė tyrė turizmo situaciją ir jos plėtros galimybes Druskininkuose, o kita labiau gilinosi į visos Dzūkijos problemas ir kūrė jos ateities viziją. Pirmoji grupelė savo darbą pristatė teatralizuotai, suvaidindami realią situaciją, kurią jie pamatė Druskininkuose ir atskleisdė savo pamąstymus, kokia ji turėtų būti po septynerių metų. Dzūkijos regiono problemas analizavusi grupė parengė „Pasaulio kultūrų parko“ vizijos pristatymą. Pristatyme grupės nariai idėja buvo išanalizuota atsižvelgiant į bendradarbiavimo, marketingo, infrastruktūros galimybes ir pramonės situaciją Dzūkijos regione. Įgytas žinias jaunimas galės panaudoti įgyvendinant vietinius projektus savo regionuose.

„Mano svajonių miesto“ grupės veikla buvo susijusi su architektūra ir miestų planavimu. Jai vadovavo Michael J.Fuller-Gee, Norvegijos Hausing Banko regioninio planavimo ir architektūros vadovas. Šios grupelės nariai savo veiklą pradėjo nuo susitikimo su Druskininkų rajono savivaldybės architektūros ir rajono planavimo skyriaus vadovu, kuris supažindino dalyvius su miesto istorija, šiandienine situacija, ateities planais ir investicijomis. Vėliau šiai grupelei buvo pristatyti pagrindiniai architektūros ir miesto planavimo principai. Įgytas žinias jaunimas galėjo panaudoti tirdami Druskininkų miesto architektūrą ir išplanavimą. Savo darbų pristatyme jaunimas pateikė nemažai pasiūlymų kaip atnaujinti miestą, išnaudoti apleistas ir niūrias miesto vietas, kurti jaunimui ir turistams patrauklų miestą.

Verslo kūrimo grupelei vadovaujantis ekspertas jau nuo pat užsiėmimų pradžios ragino jaunimą mąstyti netradiciškai ir paprastuose dalykuose atrasti originalias idėjas. Jis skatino jaunimą priversti savo protą mąstyti pasitelkiant fantaziją, nuojautą ir visus žmogiškuosius pojūčius. Darbo eigoje minčių lietaus pagalba buvo išsakyta daug originalių verslo idėjų, kurios veliau buvo analizuojamos pagal tam tikrus kriterijus, kad įsitikinti ar jos gali būti naudingos ir pelningos įgyvendinti. Vėliau visi grupelės nariai buvo suskirstyti į dar mažesnes grupeles, kuriose aptarinėjo ateities planus, verslo vystymąsi, problemas savo regionuose ir galimus jų sprendimo būdus. Buvo surasti labai paprasti ir lengvai įgyvendinami būdai jaunimui įgyti pradinio kapitalo savo verslo idėjos realizavimui. Keli verslo kūrimo grupelės nariai labai rimtai susimąstė apie vaikų auklių centro, valymo paslaugų biuro įsteigimą, prekių pristatymo firmos, gatvės restorano ir koerepetitorių biuro įkūrimą. Paskaitų pabaigoje lektorius išdėstė pagrindinius principus, kaip pateikti savo idėjas auditorijos vertinimui. Grupelės vadovas Pauls Irbins, Stocholmo ekonomikos mokyklos Rygoje ir Verslo idėjų akademijos dėstytojas, džiaugėsi jaunimo aktyviu įsitraukimu į darbą ir tikino, kad pačios nerealiausios idėjos gali būti pačios geriausios.

Informacijos ir fotografijos grupė dirbo trimis skirtingomis kryptimis. Dalis jaunuolių kūrė filmą apie stovyklą ir rengė „Paparacių šou“. Kiekvieną dieną jų žvitri akis turėjo užfiksuoti pačius įdomiausius įvykius stovykloje. Visa filmuota ir fotografuota medžiaga buvo panaudota atnaujinant Inovacijų rato internetinį puslapį ir kuriant stovyklos laikraštį. Dalyviai rašė straipsnius apie grupių darbą, laisvalaikio užsiėmimus, interviu su ekspertais, šventes, išvykas ir pristatymus. Šios grupelės darbas buvo pats intensyviausias, nes jie turėjo atsidurti reikiamoje vietoje reikiamu laiku, kad užfiksuotų pačias aktualiausias ir įdomiausias akimirkas. Jie privalėjo suspėti su nustatytais terminais, todėl dirbdavo net naktimis. Šiai grupelei vadovavo Inese Suija, projekto „Inovasijų ratas“ direktoriaus pavaduotoja.

Laisvalaikio užsiėmimai

Stovykloje buvo netik dirbama ir diskutuojama, bet ir smagiai leidžiamas laisvalaikis. Tik atvykęs jaunimas turėjo pristatyti savo grupeles. Tokio inovatyvaus šou dalyviai ir projekto organizatoriai visiškai nesitikėjo. Jaunimas rodė savo paruoštus vaidinimus, taip pat improvizavo ir kūrė tik užlipę ant scenos. Tą vakarą galėjai pamatyti šokančius „angelus“, žmogų-vorą, karalių, go go šokėjas, kareivius ir net naują fantastišką personažą žmogų-šlepetę.
Druskininkai žavingi savo apylinkėmis, todėl antrą vakarą visi dalyviai šauniai leido laiką prie nuostabaus ežerėlio, kur galėjo parungtyniauti įvairiausiose sporto žaidimuose, pasimaudyti ir paskanauti lauže keptų dešrelių. Vakaro įdomiausioji dalis, sukėlusi nemažai susijaudinimo ir susižavėjimo, buvo vaikščiojimas ant stiklo šukių. Šį eksperimentą koordinavo Tanzilia Polujahtova, sveikatos ir asmens motyvacijos ekpertė, dirbanti sveikatingumo mokykloje AIST Rusijoje. Ji išaiškino, kad vaikščiojimas stiklo šukėmis yra tarsi masažas kojų pėdoms, kurio metu stimuliuojamos pėdose esančios nervų galūnės. Niekas nedrįso eiti pirmas, kadangi tai atrodė itin baugiai. Žengti per stiklo šukes basomis kojomis buvo kažkas neįtikėtino. Tačiau praėjus šio sumanymo autorei Tanziliai, vienas po kito išsidrąsino visa eilė nuotykių mėgėjų. Stovyklos dalyviams pavyko nugalėti savo baimes ir įsitikinimus. Jie ne tik perėjo stiklo šukių takeliu, bet išdrįso ir atsigulti.

Kitomis dienomis laisvą laiką stovyklautojai leido Druskininkų mokyklos krepšinio, futbolo, tinklinio ir kvadrato aikštelėse. Taip pat aplankė „Grūto parką“ – vietą, kur slypi mūsų šalies praeitis, apipinta skaudžių pisiminimų, bet kartu sukelianti nuostabą ir susižavėjimą. Tačiau ne tik lietuvių kutūra galima buvo žavėtis stovyklos metu. Stovykos jaunimas surengė visų tautų kutūrų vakarą. Jo metu buvo galima paragauti kitų tautų nacionalinių patiekalų. Bet smagiausia buvo žaisti kitų tautų nacionalinius žaidimus ir dainuoti kitų tautų dainas.

Kitą vakarą Tanzilia Polujahtova pateikė dar vieną neįtikėtiną siurprizą – vaikšiojimą žarijomis. Perėjimas per žarijas reikalavo itin gero kojų pasiruošimo, todėl dalyviai bėgiojo ir striksėjo aplink laužą, kad kojos labiau priprastų prie šilumos. Vaikščiojimas po žarijas priminė raganų fiestą. Atmosferoje buvo tvanku nuo karščio, baimės, nuostabos ir polėkio. Po šios vakaronės daugelis juokavo, kad buvo atrastas dar vienas būdas kaip sušilti kojas.

Stovyklos paskutinės dienos vakare vyko uždaromasis karnavalas. Jis buvo išskirtinis tuo, kad jame visi dalyviai šoko pagal 1960-70 metų muziką ir buvo pasirėdę tų laikų stiliaus apdarais. Buvo smagu žiūrėti į draugus ir vadovus apsirengusius netradiciniais, dabar jau nenešiojamais, drabužiais.

Daugiau informacijos

Jaunimo stovyklos metu buvo pristatytas projekto „Inovacijų ratas“ internetinis puslapis, kurio adresas www.innovationcircle.net. Šiuo adresu galima rasti daugiau informacijos apie patį projektą, organizuojamus susitikimus ir rezultatus bei nuotraukų galeriją. Kviečiame apsilankyti!!!

Penkios stovyklos dienos praėjo įspūdingai. Jų metu ne tik buvo daug išmokta, bet ir išgyventa nuotabių ir neįtikėčiausių akimirkų. Jaunimas ne tik patobulino savo anglų kalbos žinias ir susirado naujų draugų, bet ir pradėjo naujo tarptautinio tinklo aplink Baltijos jūrą kūrimą, kuris ateityje bus inovatyvių idėjų ir brandžios patirties laidininkas. Įgautas žinias jaunimas panaudos dalyvaudami vietinėse iniciatyvose, kurias organizuos visi projekto partneriai savo regionuose.

Giedrė Praškevičiūtė, VšĮ „Verslo angelas“ direktoriaus pavaduotoja
Justinas Staugaitis, „Verslo angelo“ jaunimo grupės narys