Susitikimas Lazdijuose

VšĮ „Lazdijų verslo informacijos centras“ kartu su Lazdijų rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatore Indre Basevičiūte surengė diskusiją „Jaunimo bendradarbiavimo bei ryšių plėtra su verslo ir savivaldybės atstovais“. Diskusijoje dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Artūras Margelis, administracijos direktorius Gintautas Salatka ir jo pavaduotojas Algirdas Kreiza, VšĮ „Lazdijų kultūros centras“ direktorius Arūnas Sujeta, UAB „Martas“ direktorius Vladas Žukauskas, Lazdijų r. PK VP VTS NRPVG specialistė Rasita Skripkauskienė, „Veisiejų jaunimo centro“ vadovas Vytautas Žukauskas ir dvi centro narės, „Kapčiamiesčio šv. Juozapo paramos šeimoms ir jaunimui centro“ vadovė Irena Jaskelevičienė, Lazdijų „M.Gustaičio“ gimnazijos moksleivis ir Lietuvos mokinių parlamento narys Donatas Ivoška, studentė Ilona Jonuškaitė ir svečiai iš Alytaus miesto savivaldybės VšĮ „Verslo angelas“ direktorius Vaclovas Goštautas, pavaduotoja Giedrė Praškevičiūtė ir nariai: Auksė Jurkevičiūtė, Indrė Kreivytė ir Julius Gunevičius.
Diskusijų pradžioje buvo išsakyta nuomonė, kad jaunimo politiką vystyti apsunkina finansavimo stygius, neefektyvus bedradarbiavimas tarp jaunimo ir kitų visuomenės atstovų bei organizacijų. Kaip viena iš šios problemos priežasčių buvo įvardinta institucijų-tarpininkų nebuvimas tarp jaunimo ir kitų organizacijų bei valdžios institucijų. Diskusijos dalyviai sutiko, kad „Jaunimo centro“ įsteigimas Lazdijuose galėtų dalinai išspręsti susidarius sunkumus.
Lazdijų rajono savivaldybė kaip ir Alytaus miesto ir rajono savivaldybės susiduria su problemomis dėl demografinės padėties. Daug jaunų perspektyvių žmonių išvyksta mokytis į didesnius miestus ir ten pasilieka gyventi, dirbti ir nenori gryžti atgal, iš kur jie kilę. Buvo paminėta, kad daug jaunuolių išvyksta dirbti į užsienį ir nėra nieko, kas juos trauktų atgal į Lazdijus. Buvo svarstoma, kokiais būdais Lazdijai galėtų tapti patrauklesniais ne tik saviems žmonėms, bet ir iš kitų šalių atvykstantiems turistams. „Verslo angelas“ pristatė vykdomą „Baltijos turizmo“ projektą ir pakvietė lazdijiškius prisijungti „uždegant šviesas visoje Dzūkijoje“. Projektas padeda plėtoti turizmą gimtame regione sukuriant naujas darbo vietas ir išnaudoti tai kas duota iš aukščiau – gamtinius resursus.
Renginyje dalyvavęs jaunimas paprieštaravo teiginiui, kad jaunimas nėra aktyvus šiais laikais. Jauni žmonės yra aktyvūs, tik jiems reikia tam tikrų stimulų aktyvumui išlaikyti ir sudaryti sąlygas kūrybiškumui pasireikšti.
Lazdijuose veikia labai mažai jaunimo organizacijų, nes įsteigti juridinį vienetą yra labai sudėtinga ir reikia turėti daug žinių. Tad buvo pasiteirauta „Verslo angelo“ kaip jiems pavyksta sėkmingai vystyti savo veiklą jau trečius metus. „Verslo angelo“ nariai pristatė savo organizaciją, vykdomus projektus, darbo metodus ir davė patarimų kaip įsteigti panašią organizaciją Lazdijuose bei pasiūlė bendradabiauti.
Diskusijų pabaigoje visi dalyviai pasirašė bendravimo ir bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią Lazdijų rajono jaunimo organizacijų ir nepriklausomo jaunimo atstovai ir valstybės ir savivaldybės institucijų ir tarnybų vadovai, vardan gražesnės visų šiandienos ir dar geresnės ateities deklaruoja savitarpio supratimą ir toleranciją, pripažįsta, kad tik bendravimo ir bendradarbiavimo principas garantuos Lazdijų rajono jaunimo politikos įgyvendinimo sėkmę, o tuo pačiu ir tinkamą socialinę aplinką kitiems rajono gyventojams.
Giedrė Praškevičiūtė