VšĮ „Verslo angelas“ Dzūkijos jaunimą skatina būti aktyviu

2008 m. spalio – gruodžio mėnesiais VšĮ „Verslo angelas“, įsikūręs Alytuje, organizuoja projektą „Būk aktyvus“, aktualų Dzūkijos jaunimui ir visai regiono visuomenei. Šio renginio, sudaryto iš trijų seminarų, vykstančių skirtingose vietose ir skirtingu laiku, pagrindinis tikslas – verslumo skatinimas regione.

VšĮ „Verslo angelas“ svarbi Dzūkijos krašto ateitis, todėl ne veltui savo organizuojamų projektų pagalba įstaiga siekia atkreipti jaunuolių dėmesį, kad galima sukurti tokį Pietų Lietuvos regioną, kuris bus patrauklus investuotojams, turistams ir pirkėjams. „Juk jaunimas – pagrindinė jėga, galinti veikti Dzūkijos ir savo ateities labui,“ – teigia VšĮ „Verslo angelas“ direktorius Vaclovas Goštautas, pridurdamas, kad viskas, ko reikia, yra jaunų žmonių mokymas, skatinimas būti aktyviais bei visapusiškas bendradarbiavimas.

Surengti projektą „Būk aktyvus“, kurio metu būtų plačiau kalbama apie verslumą, organizatorius paskatino verslumo sąvokos didžiajai visuomenės daliai tiesioginė asociacija su verslu. Anot projekto šeimininkų, toks suvokimas yra per daug siauras, todėl klaidingas. „Mokėjimas įkurti įmonę ir dirbti pelningai yra verslumo ekonominė pusė. Būtina kalbėti ir apie socialinę. Tai asmeninės savybės, žinios bei praktiniai gebėjimai, kurie padeda kurti idėjas, pamatyti galimybes ir rodyti iniciatyvą joms įgyvendinti.“ – problemos aktualumą aiškino direktoriaus pavaduotoja jaunimo reikalams Giedrė Praškevičiūtė.

„Būk aktyvus“ – tai projekto „Aktyvus Dzūkelis“, įvykusio šių metų liepos mėnesį Alytaus rajone, tęsinys. Pastarojo tikslas – įtraukti neorganizuotą jaunimą, gyvenantį vietovėse, nutolusiose nuo centrų, aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime ir mažinti atskirtį tarp miesto ir kaimo jaunimo.

Pirmasis „Būk aktyvus“ seminaras įvyko spalio 25 d., 10 val., Alytaus tarptautiniame inovacijų centre (Alytus International Innovation centre – AIIC). Jo metu sulaukta daugiau negu 40 dalyvių iš viso Dzūkijos regiono. Užduotis, tekusi susirinkusiems, paskirstytiems į grupes, buvo išvesti savąjį verslumo apibrėžimą. Po jos savo žiniomis ir patirtimi apie verslumą bei verslo įkūrimą dalijosi seminaro svečiai, tarp kurių buvo ir UAB „ Inžinerinių projektų valdymo“ direktorius Darius Gražulis. Kiti du seminarai vyks: lapkričio 28 d. Varėnoje ir gruodžio 5 d. Lazdijuose. Jų metu bus tęsiamas pradėtas darbas. Organizatoriai tikisi sulaukti dar geresnių rezultatų.

Aira Kunevičiūtė
PMDF, Politikos mokslai ir viešasis administravimas, 2 kursas
Vytauto didžiojo universitetas